عضو هیأت علمی (دانشــیار)، موسســه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
کنهها انگلهای خارجی اجباری و خون خوار مهره داران خشکی زی( دوزیستان، خزندگان، پرندگان و پستانداران) میباشند که به دو خانواده کنههای سخت وکنههای نرم تقسیم بندی میشوند. این انگلها به دلیل داشتن اندازه بزرگ بدن(2 تا 30 میلی متر) و قطعات دهانی تخصص یافته، از بقیه انگل های خارجی متمایز هستند. کنهها بر اثر گزش و خون خواری به میزبان خود آسیب زده و باعث ایجاد کم خونی و کاهش محصولات دامی مانند شیر و گوشت میشوند. علاوه بر آن کنهها باعث ایجاد حساسیت، مسمومیت و فلج در دام و انسان میشوند. از طرفی باعث انتقال انگلها(مثل بابزیا، تیلریا و کوادریا) باکتریها( مثل عامل بیماری لایم) و ویروسها(مثل عامل بیماری کریمه کنگو) میشوند. با توجه به اهمیت کنهها، در این مقاله ضمن معرفی کلی آنها، با در نظر گرفتن فاکتورهای اقلیمی و توجه به زیست بوم، روشهای مناسب و مرسوم کنترل کنهها مرور میگردد.