تولید واکسن در گیاه بر علیه بیماری های ویروسی پزشکی و دامپزشکی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی (دانشیار)، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

میکروب‌های بیماری‌زا همیشه خطرات و چالش‌های جدی به انسان تحمیل می‌کنند. این میکروب‌ها در طی تاریخ زندگی بشر، باعث وقوع همه‌گیری‌های گسترده و مرگ و میر میلیون‌ها نفر شده‌اند. موثرترین راه محدود کردن گسترش بیماری‌های ویروسی و باکتریایی در انسان و حیوان و همچنین جلوگیری از ابتلای به بیماری، واکسیناسیون می‌باشد.  اگر چه واکسن‌های مرسوم و متداول اثربخش هستند، با این حال بالا بودن هزینه‌های تولید، طولانی بودن فرآیندهای خالص‌سازی ، لزوم انجام برخی آزمایشات و رعایت الزامات ایمنی زیستی از جمله نقاط ضعف آنها می‌باشند. گیاهان علاوه بر این که یک منبع مهم غذایی و یا مواد خام کارخانه‌ها به شمار می‌آیند، کارخانه‌های سبز مولد محصولات زیستی ارزشمند از جمله زیست‌دارو (بیوفارماسوتیکس) و واکسن‌ها می‌باشند. واکسن‌هایی که در گیاه ساخته می‌شوند، مزایایی نسبت به واکسن‌های متعارف دارند از جمله راحتی تولید، نگهداری، بازده بالا، بی‌ضرری و پایداری بیشتر.

کلیدواژه‌ها

موضوعات