اهمیت و کاربرد ترکیبات محافظ واکسن در واکسیناسیون طیور به روش آشامیدنی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی(استادیار)، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 عضو هیات علمی(دانشیار)، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

واکسیناسیون گله‌های طیور به روش آشامیدنی با واکسن‌های زنده تخفیف حدت‌یافته از روش‌های رایج تجویز واکسن است. دمای بالاتر از استاندارد، اسیدیته نامناسب، حضور یون‌های آزاد و اکسیدکننده‌های مختلف مانند یون کلر می‌تواند آسیب جدی به واکسن، به خصوص در روش تجویز آشامیدنی، وارد نماید. استفاده از ترکیباتی که به دوام تیتر و زنده‌مانی واکسن‌ها کمک می‌نمایند، در حفظ کارآیی و اثربخشی آن‌ها موثرند. استفاده از شیر خشک بدون چربی از گذشته به عنوان راهکاری برای کاهش اثر سوء کلر آزاد آب بر واکسن‌های آشامیدنی طیور، مطرح بوده است. نسل جدید محافظت‌کننده‌های واکسن که افزون بر داشتن مزایای شیر خشک، معایب آن همچون گرفتگی خطوط آب‌رسانی و تشکیل بایوفیلم را ندارد، جایگزین‌ مناسبی برای محافظت از واکسن در زمان  تجویز به روش آشامیدنی هستند. این پایدارکننده‌ها به شکل پودری یا قرص جوشان با رنگدانه‌های ویژه ارائه می‌شوند که امکان ردیابی واکسن در شبکه آب‌رسانی و همچنین علامت‌گذاری پرنده‌های واکسینه را فراهم می‌کنند. مطالعات علمی نشان می‌دهد به کارگیری پایدارکننده‌ها آثار مثبتی بر دوام تیتر واکسن‌های زنده دارند؛ بنابراین، استفاده از آن‌ها توصیه می‌شود. به کارگیری پایدارکننده‌های واکسن در زمان آماده‌سازی و تجویز، با فراهم نمودن شرایط بهینه، به حفظ کارآیی و اثربخشی واکسن‌ و درنتیجه کاهش تلفات و خسارات ناشی از بیماری در گله‌های طیور کمک می‌کند.

کلیدواژه‌ها