عضو هیات علمی (استادیار)، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران.
چکیده
تولید واکسنهایی با کارایی (Efficacy)، توانمندی (Potency) و ایمنیزایی مناسب جزو اهداف مهم سازندگان واکسن محسوب میشود. ترکیبات موجود در واکسن، شامل ماده موثره (آنتیژن، API; Active pharmaceutical ingredient) و مواد افزودنی فرعی (اکسیپیان، excipient) هستند که باید به نحو مناسبی در ترکیب واکسن فرموله شوند. پایدار/ تثبیت کنندهها (Stabilizers)، گروهی از اکسیپیان ها هستند که باعث میشوند کیفیت واکسنها در طول فرایندهای ذخیرهسازی، توزیع و آمادهسازی، حفظ شده و در شرایط جوی مختلف در سراسر جهان، با امکانات و زیرساختهای متنوع، قابل مصرف باشند. پایدارکنندهها انواع مختلف با مکانیسمهای اثر متنوع دارند که بر اساس خصوصیاتشان در فرمولاسیون واکسنها به کار میروند. در این مقاله در ابتدا اجزای فرعی واکسن معرفی شدهاند. سپس، انواع پایدارکنندهها و مکانیسم اثرشان به عنوان بخشی از اکسیپیانها شرح داده شده اند. در ادامه، به پایدارکنندههای پرمصرف در واکسنهای موسسه رازی اشاره شده است. در نهایت، توصیههای ترویجی برای شرکتهای واکسنساز و سرمایهگذاران این صنعت ارائه گردیده است.
برادران سید, زهرا, & پیشرفت ثابت, لیلا. (1402). پایدارکننده های واکسن: انواع، کاربرد، مکانیسم اثر. واکسن و پیشگیری از بیماری ها در دامپزشکی, 3(2), 2-7.
MLA
زهرا برادران سید; لیلا پیشرفت ثابت. "پایدارکننده های واکسن: انواع، کاربرد، مکانیسم اثر". واکسن و پیشگیری از بیماری ها در دامپزشکی, 3, 2, 1402, 2-7.
HARVARD
برادران سید, زهرا, پیشرفت ثابت, لیلا. (1402). 'پایدارکننده های واکسن: انواع، کاربرد، مکانیسم اثر', واکسن و پیشگیری از بیماری ها در دامپزشکی, 3(2), pp. 2-7.
VANCOUVER
برادران سید, زهرا, پیشرفت ثابت, لیلا. پایدارکننده های واکسن: انواع، کاربرد، مکانیسم اثر. واکسن و پیشگیری از بیماری ها در دامپزشکی, 1402; 3(2): 2-7.